Üdvözlet!
2x2x2
3x3x3
4x4x4
története
Fridrich PLL
Fridrich OLL
Szótár 

Egy kevés információ Rubik Ernőről

 

Rubik Ernő 1944. július 13.-án Budapesten született. Édesapja repülőgép mérnök, aki egy vitorlázógép-gyártó céget alapított.
A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1967.-ben építészmérnöki diplomát szerzett.
1971.-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, ahol szobrászatot, majd építészetet tanult.
1968.-1975. között építész-tervezőként dolgozott.
1970. és 1988. között pedig az Iparművészeti Főiskola tanársegédje, majd adjunktusa, végül docense lett.
A "...És játék" című lap főszerkesztőjeként dolgozott 1982/1983-ban.
1983.-tól a Rubik Stúdió vezetője.
1982.-1988. között három alapítványt hozott létre.
1987.-ben lett címzetes egyetemi tanár, 1990.-től ő a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, ahol 1996. óta tiszteletbeli elnöke.
1983.-ban Állami Díjjal, 1995.-ben életművéért Gábor Dénes-díjjal tüntették ki.
2007.Március 15.-én megkapta a már rég megérdemelt Kossuth-díjat.
Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik: Rubik-kocka (1975.), Kígyó (1977.), Bűvös négyzetek (1985.).
Jelenleg szoftver- és építészeti témákkal, valamint számítógépes játékok készítésével foglalkozik.

 


 

A Rubik kockáról:

 

Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első probléma a kocka összeállítása volt: nem tudta, hogy hogyan lehetne mind a három tengelye körül elforgathatóvá tenni a kockát. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak. Próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka. A problémát úgy oldotta meg, hogy a kocka elemeit olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogy hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő - saját bevallása szerint - csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak az eredeti célra alkalmas (térbeli mozgások szemléltetésére), hanem egyben jó játék, ennélfogva értékesíthető is. A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított; a kocka szabványos színezéssel bír: két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. Végül a legfőbb dolog, amiért a kocka ekkora siker lett: hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk. a játék egy darabban marad. 

Szabadalom: 
 
Rubik Ernő 1975.-ben igényelte a kocka szabadalmaztatását, de csak 1977.-ben kapta ezt meg. Még ennek az évnek a végén megjelentek nálunk az első Rubik kockák és ezzel a játék önálló életre kelt... 1980.-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek (minden tizedik ember!!!). Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is, az amerikai IDEAL TOY játékcégen keresztül. Nagyon rövid idő alatt népszerűvé vált az egész világon, és még ma is népszerű.

Díjak:

Az 1978.-as magyar BNV-díj,
a Kulturális Minisztérium 1979.-es nívódíja
1980.-ban több országban nyert díjakat: így Angliában, Németországban, Franciaországban. Angliában például a Toy of the Year 1980. (az év játéka) díjat is megnyerte, amelyet minden évben csak egyetlen játék kapja meg.
1981.-ben a New York-i Museum of Modern Art (a modern művészet múzeuma) a kockát felvette építészeti és design gyűjteményébe.
 
Kronológiai áttekintés (minden részletre kiterjedő)

 


 

Egy pár idézet:

 

"A kocka és annak nem könnyen, de végül is megszerezhető eredménye lehetővé tette számomra, hogy csakis azt csináljam, amit szeretek. Nincsenek más irányú elkötelezettségeim, olyan kényszereim, ami miatt, sajnos, az emberek közül sokan a munkát negatív fogalomként értelmezik. Nem olyan pozitívumként, mint ahogy én gondolkodom róla. Persze megértem őket, hiszen a "kényszermunka" nem jó dolog. Az önkéntesen végzett értelmes tevékenység viszont nagyon is. Az élet sok mindent produkál, s én csak azt tudom kívánni mindenkinek, hogy valamilyen módon eljusson idáig. Persze minden tevékenységben meg lehet találni azt a bizonyos értelmes mozzanatot. Néha nehéz."
/Rubik Ernő/

 

"Nem vagyok az a típus, aki mindig szeretne túltenni önmagán, szeretné meghaladni azt, amit egyszer már megcsinált. Az a lényeg, hogy amivel foglalkozom, abban örömömet leljem."
/Rubik Ernő/

 

"A legegyszerűbben kirakható szín a kockán: a fekete. Egyszerűen távolítsd el a kis színes matricákat a kockáról és így a kocka minden oldala visszakapja eredeti színét (fekete lesz). Az utasítás szerint, ez azt jelenti, hogy a feladvány meg van oldva!"
/Steve Rubenstein/

 

"A kockázás megkívánja hogy az arra vállalkozó a szó eredeti értelmében tudományt teremtsen. Kísérleteket kell kidolgoznia, elméleteket kell építenie, hogy majd elvesse azokat és másként próbálkozzon. Ez az egyetlen olyan rejtvényjáték, amely a megoldásra törőtől egy egész tudomány megalkotását kívánja meg"
/Bernie Greenberg/
Mesterséges Intelligencia kutató

 

"Álmodott-e vajon Rubik és Ishige arról, hogy találmányuk olyan metaforát, olyan modellt ad az emberek kezébe, amely átérezteti velük mindazt, ami mély és szép a természettudományban?"
/Douglas R. Hofstadter/
Az MIT fizika professzora

 

"Olvastam egy cikket, azt akarta elhitetni velem a szerzője, hogy létezik egy mindhárom irányban elforgatható kocka. Én azonban bebizonyítottam, hogy ez lehetetlenség."
/Ismeretlen/
Rubik Ernő egyik hallgatója

 

 


 

Pár érdekesség amit érdemes elolvasni:

 

1980-ban Augustus Judd (aki saját bevallása szerint kockafüggő) alapított egy 'Cubaholics Anonymous' nevű szervezet, hogy segítsen a kockafüggőket leszoktatni erről a játékszenvedélyről.

 

A Rubik kockát a klinikumban is ismerik:
 
Betegségek: A Rubik kocka rendszeres, túlzott "használata" két fő betegséget okozhat: A Rubik csuklót, és a Rubik ujjat. Ezek mind izületi betegségek. E két fő betegség mellett még beszélhetünk Rubik kocka függőségről, ami hasonlatos vagy ugyanaz mint a játékszenvedély, illetve hasonlít a dohányzáshoz, vagy a drogozáshoz, azaz nagyon nehéz leszokni róla.

Gyógymódok: A Rubik kocka nem csak betegségeket okozhat, hanem betegségeket is tud gyógyítani: Az egyik ilyen betegség ateniszkönyök, amit úgy gyógyít, hogy eléri azt, hogy a teniszező nem csak mindig rendszeresen ugyanazt a mozdulatot végzi, és ezen pihenteti a könyökizületet. A másik betegség amit gyógyítani tud a kocka, az a skizofrénia egyik változata, ahol a beteg nem tud egy konkrét dologra koncentrálni, és ennek a koncentrációképességnek a megtanulásában segíthet a Rubik kocka.
A fent leírtakat nem viccnek szántam, hanem ezek tényleg valós tények!

  A 20 leggyakoribb hozzászólás,
amit egy profi kockás meghall az utcán (iskolában) miközben kockázik:

 

1. „Apááááááám!!!”

2. „Assszta, te kitudodrakniiii?”

3. „Biztos csaltál! Csak tudnám hogyan...”

4. „Én ezt sose tudtam kirakni!”

 5. "Mikor kicsi voltam, én csak úgy tudtam kirakni, hogy átragasztgattam a matricákat!"

6. „Gratulálok, ügyes vagy, további sok sikert!”

7. "Nekem biztos eltartana egy óráig." Ezt olyanok szokták mondani, akik nem tudják kirakni.

 8. „Én nem tudom kirakni, de egyszer már sikerült véletlen. Csak úgy tekergettem és kijött.” Na ebből már lehet tudni, hogy az illető soha életében nem rakta ki!

 9. „Nagyi, nagyi! Nézd mit csinál a néni (vagy bácsi)!”

10. „Ez csajoknál bejön?

11. Pop (szétesés)... visszateszem a kiesett kockát, rakom tovább. Ugye pont akkor jönnek oda, amikor már a végénél tartok és látom, hogy rosszul van benn. Kiveszem, megfordítom, erre jön "Jah így könnyű kirakni így nekem is menne!"

 12. „Ezért fizetnek neked?”

13. „Ügyes vagy fiacskám, de ezt nem veszem be!”

14. A  3x3x3-asnál, mindenki: „ááá ezt úgyse bírom kirakni!”, erre előveszem a 2x2x2-est. Erre rögtön valaki: „Na ez a nekem való, ezt biztos ki tudom rakni…” Persze többnyire nem!

 15. "Azt ugye tudod, hogy ezt a Magyar származású Rubik Ernő találta ki!?"

 16. „Már megint ezt az izét csinálod?”

 17. Kirakás elején: "Na most nézem és kitalálom, hogy csinálod!". Kirakás után: "ööö..."

18. Ha esetleg egy kezdő hozzáértő próbál szivatni és persze a kirakás közben észreveszem, kiszedem és megfordítom: „Honnan tudta, hogy melyiket szedtük ki (és raktuk be fordítva)?”

19. „Nem is ő tekeri a kockát. A kocka tekeri a kezét!” Vagy egy kicsit másképp: „Ez biztos valamilyen motoros kocka hogy magától kirakódik!”

 20. "Rubik ezt már elég rég feltalálta, fiam. Na csak próbálkozz vele."

 


 www.kevecube.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!